531 028 040 info@f-regiony.cz

Maso na houbách

               

Pro přípravu potřebujeme následující suroviny, které Vám dodají tito dodavatelé:

Maso hovězí/vepřové: Steinex a.s.

Maso kuřecí: Vodňanská drůbež, a.s.

Maso zvěřinové: Windsor Enterprise s.r.o.

Zelenina: Jihočeská zelenina trade s.r.o.

Dále: hřiby, pepř, velká cibule, sůl, hladká mouka, olej

Návod na přípravu: Cibuli posekáme na jemno, očistěné houby nakrájíme na kostičky. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Maso prudce opečeme na oleji (másle, sádle) a dáme do pečící mísy, kterou vložíme do předehřáté trouby (nepečeme). Ve výpeku orestujeme dozlatova cibuli, podlijeme malinko vodou nebo vychlazeným vývarem, vložíme houby a dusíme několik minut. Pokud nemáme houby čerstvé můžeme použít sušené. Ty namočíme do vody až do změknutí, následně scedíme. Tuto vodu můžeme použít místo vývaru. Na podušené houby dáme maso i se šťávou, kterou při odpočinku pustilo. Opět zalijeme vodou nebo vývarem. Do omáčky přidáme jíšku a poté necháme povařit, dokud maso nezkřehne. Dle chuti přidáme opět sůl a pepř. Podáváme s opečenými bramborami, rýží nebo domácím knedlíkem.

Víte že?

  - Houby obsahují velmi málo kalorií, většinu hmoty tvoří voda
  - Hřiby, lišky a spol. mají též nízký obsah sodíku - nezatěžují tedy ledviny
  - Houby obsahují značné množství draslíku  - vhodné pro osoby s vysokým krevním tlakem
  - Houby obsahují vitamíny (např. riboflavin a niacin - B2 a B3) a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu
  - Produkty lesa obsahují též selen, což je účinný antioxidant, který pomáhá zbavovat tělo škodlivých látek
  - Houby podporují imunitu, v čínské medicíně se používají k léčbě nachlazení a chřipky, chrání tělo před infekcemi i před zhoubným bujením

Navíc - sbíráním hub v lese se člověk uvolní, a to jak fyzickou aktivitou, tak i duševně.

 

Partneři:

  • SKM MU
  • FirstBuySale
  • ANETE
  • Potravinářský obzor