531 028 040 info@f-regiony.cz

Cibule CZ

Cibule CZ

NEJEZ - CIBULE CZ

Cibule je široce užívaná při vaření jako zelenina či koření. Používá se jako základ do gulášů a perkeltů, omáček, zeleninových polévek, některých luštěninových pokrmů, špenátů a zelí. Při smažení je její směs látek vnímána jako příjemné aroma. Z lékařského hlediska je hlavní užití cibule při nechutenství, arterioskleróze, potížích při zažívání, vysokém krevním tlaku, zánětech ústní dutiny a hltanu. Sirnaté sloučeniny působí bakteriostaticky a obsažené flavonoidy a fyžtoncidy protizánětlivě. V lidovém léčitelství je ve výčtu ještě astma, zánět močového měchýře, nepravidelenost v menstruaci, cukrovka, působí proti zácpě a bodnutí hmyzem.
                                                                  Červená cibule snižuje křehkost cévních stěn.

Průměrný obsah látek a minerálů

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 89,0 Na 3 vitamin C 5
bílkoviny g/100 g 1,2 K 160 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,2 Ca 25 vitamin E 0,31
cukry g/100 g 5,6 Mg 4 vitamin B6 0,20
celkový dusík g/100 g 0,20 P 30 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 1,4 Fe 0,3 karoten 0,01
mastné kyseliny g/100 g 0,1 Cu 0,05 thiamin 0,13
cholesterol g/100 g 0 Zn 0,2 riboflavin stopy
energie kJ/100 g 150 Mn 0,1 niacin

0,7

                                                                                                                                                                         *cs.wikipedia.com

Partneři:

  • SKM MU
  • FirstBuySale
  • ANETE
  • Potravinářský obzor